‘Portfolio’ Archive

September 18, 2011 · by s2kristine · Estate, Portfolio, Remodel

1000 sf renovation to contain an indoor pool suite. This complex renovation involved excavating below the existing floor of a smaller barn on the estate to allow for a sunken Endless pool. The edges of the pool are raised 18” above the floor level for easy entry and are capped with smooth bluestone slabs. The pool sits comfortably in a cathedral ceiling space with French doors and transoms above on opposite walls, wood wainscoat walls and ceiling, barn style lighting, and bluestone paver floor. An adjacent dressing room and bathroom complete the pool suite.

January 9, 2012 · by s2kristine · Feature, Portfolio, Residential

Lenox, MA
Greek Revival House, New Construction
3200 sf

New residence on prominent one acre lot within the Lenox Historic District. The client and architect started with the concept of a Greek Revival house both elegant and pristine in its detailing. The front façade features a traditional pediment, half round window, and small front porch with round columns and dentil. The house was designed to appear as if it was expanded organically over time with a rear ell, a kitchen wing, and then a one car garage at the back. The garage was detailed with board and batten siding, a cupola, and modified hip roof to blend with neighboring 100 year old carriage barns. It also very clearly differentiates itself from the house, yet is connected by an open air screen porch structure which provides shelter entering the house and for outdoor dining. We also worked with the client to design interior finishes such as elaborate crowns and casings, custom kitchen cabinetry, raised paneling, herringbone floors, and traditional marble tile bathrooms.

September 14, 2011 · by s2kristine · Portfolio, Remodel, Residential

West Stockbridge, MA

This 1800 sf complete renovation of the main living level of a converted three story barn more fully exposed the wonderful heavy frame of the original posts and beams. Interior walls were removed and built in furniture was introduced to define the dining, living, and home office space. Two new stairways were designed, one to lead people upstairs from the main entry along a hand forged iron balustrade and the other to the private master bedroom with a solid wall to partially block the view to the bedroom hallway. A wall of built in cabinetry was designed for the expanded mudroom entry to present a clutter-free space to arriving guests. Interior Design by William Caligari.

Main St Renovation

Comments Off
February 25, 2014 · by s2kristine · Work in Progress

Main Street Renovation/Restoration 3200 sf gut renovation of a three story Victorian near the town center involved foundation and structural rehabilitation as well as all new mechanicals, windows, and insulation. Designed to be a lovely family home with modern interior amenities.

Yale Hill Addition

Comments Off
· by s2kristine · Work in Progress

2000 sf addition to a one story cape cottage allowing for a large library/entertaining space, master suite, guest bedroom suite, and two-car garage. The library flows directly to 700 sf of outdoor screen porch and terrace space facing south.

June 6, 2012 · by s2kristine · Modern

Stockbridge, MA
Garden folly designed and constructed as a benefit to the 2012 “Gimme Shelter” Architects Exhibit. The shelter combines a green roof, mahogany sleeping platform, and a large skylight and presents a place to sit or recline and contemplate the lovely pond. The rough timber frame with raised floor and laminated curved rafters was constructed by Jay Rhind Builders. The green roof was designed and planted by Rob Gennari of Glendale Botanicals.

January 9, 2012 · by s2kristine · Portfolio, Residential

650 sf addition and renovation to a Colonial reproduction home. The addition primarily contains a large library/office space and an new formal entry space to better orient visitors to the main public areas of the home. Exterior features were replicated such as 12/12 double hungs, white trim, brick chimney, and steep roof pitch. Inside the cathedral ceiling space contains custom bookcases, wood plank ceiling, and a shaker wood stove. Interior Design by Karen Beckwith Art and Interiors.

Stockbridge, MA

5000 sf stabilization and renovation to guest quarters of a 200′ long dairy barn dating from the 1860′s. The structure was jacked up 30″ so the old rubble foundation could be completely removed and a new foundation poured along with a new floor system framed in. The barn received all new windows to balance the facades, new siding, roofing, stone veneer, and custom mahogany barn doors. Inside, the main high space was left intact while the two story section was converted to guest space with large eat-in kitchen, living room, two bedrooms, and four bathrooms.

September 18, 2011 · by s2kristine · Portfolio, Remodel, Residential

This 1250 sf addition to a small home greatly improved and enlarged the main living space. The addition contains a Great Room with kitchen, dining, and living in one large cathedral ceiling space, as well as a two-car garage. The existing house on the left side was fully renovated as well, converting the original small living room into a bedroom and attached bath. The two halves of the house are connected with a large mahogany porch and original features such as an oval window and steep roof pitch were incorporated into the addition.

December 22, 2010 · by s2kristine · Estate, Portfolio, Remodel

Lenox, MA
1500 sf addition

This photo studio and workspace was inserted into an existing five-car garage. The exterior was designed to fit in with an existing wide clapboard and log sided cabin with traditional windows and a matching cantilevered balcony. The expansive interior was given contemporary lighting, steel railings, and modern finishes. Natural light was introduced with shed dormers and skylights over the computer area.

Yokun Avenue Residence

Comments Off
· by s2kristine · Portfolio, Remodel, Residential

Lenox, MA
1600 sf addition

This large addition doubled the existing house size with a two car garage facing the street and a two story addition behind. A new breezeway connects to the two additions and contains the main entry and powder room. New first floor space houses a large living room and a one story sunroom in the rear yard. A second story bedroom suite with private exterior entry is rented in summer months. The new work matches the existing roof pitch and window style of the existing Cape Cod.

· by s2kristine · Portfolio, Remodel, Residential

West Stockbridge, MA
2900 sq. ft. Addition and Renovation

This extensive addition to a small Cape involved a new kitchen and master bedroom, multiple bathrooms, and a new second floor office above a two-car garage. The traditional form of the Cape with a shed dormer toward the rear view was integrated with the original small Cape by a large breezeway connector and new main entry porch. Interior Design by Karen Beckwith Art and Interiors.

« Older Entries